Πρόσθια αυχενική προσπέλαση και δισκεκτομή

Τι είναι η δισκεκτομή με πρόσθια αυχενική προσπέλαση;

Η πρόσθια αυχενική προσπέλαση πραγματοποιείται συνήθως σε άτομα που πάσχουν από παθολογικές παθήσεις (π.χ. ριζίτιδα, όπου πραγματοποιείται πίεση των ριζών από τα οστεόφυτα, κήλη μεσοσπονδυλίου, ύπαρξη όγκου κλπ.). Συχνά, οι παθολογικές αυτές παθήσεις οδηγούν σε αυχενική μυελοπάθεια (σπονδυλική στένωση στην περιοχή του αυχένα με νευρολογική σημειολογία).

Στην αυχενική δισκεκτομή, αφαιρείται ολόκληρος ο πάσχοντας δίσκος. Συνεπώς, είναι ένα αναγκαίο επακόλουθο για την αποκατάσταση του δίσκου, η τοποθέτηση μοσχεύματος για σπονδυλικό ή τεχνικό δίσκο για διατήρηση της κίνησης αυτού του επιπέδου.

 

Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση;

Οι ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στην δισκεκτομή με πρόσθια αυχενική προσπέλαση είναι συνήθως:

  • Η εμμένουσα συμπτωματολογία μετά από αποτυχία συντηρητικής αγωγής.
  • Η επιδείνωση των συμπτωμάτων στον αυχένα και στα χέρια, όπως για παράδειγμα μούδιασμα
  • Προβλήματα στην βάδιση και στο ουρογεννητικό σύστημα

 

Ποια είναι η διαδικασία της δισκεκτομής με πρόσθια αυχενική προσπέλαση;

Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση σε χειρουργικό κρεβάτι. Η επέμβαση πραγματοποιείται στο πρόσθιο μέρους του αυχένα με τη δημιουργία μια μικρής τομής (περίπου 5 εκατοστών ), όπου  στην περίπτωση της δισκεκτομής αφαιρούνται οι δίσκοι που προκαλούν στένωση του νωτιαίου μυελού και τα οστεόφυτα που πιέζουν τον νευρικό ιστό.

Στην συνέχεια, τοποθετείται το οστικό ή τεχνητό μόσχευμα ή ο τεχνητός δίσκος, έτσι ώστε να μην παραμείνει κενός ο χώρος μεταξύ των μεσοσπονδυλίων δίσκων. Το οστικό μόσχευμα μπορεί να προέρχεται είτε από τον ίδιο τον ασθενή ή από άλλον δότη.

 

Ποιες οι επιπλοκές της δισκεκτομής με πρόσθια αυχενική προσπέλαση;

Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές στην πρόσθια αυχενική δισκεκτομή. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι:

  • Αναποτελεσματικότητα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Λοίμωξη.
  • Τραυματισμός του νωτιαίου μυελού.
  • Αιμορραγία.
  • Αιμορραγία ή τραυματισμός του οισοφάγου ή τραχείας.
  • Κάκωση νεύρου συνδεόμενο με τις φωνητικές χορδές.
  • Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)

 

Οι επιπλοκές αυτές εξαρτώνται, φυσικά, από την ορθή εφαρμογή των ενδείξεων, την εμπειρία που έχει ο χειρουργός ιατρός και τη γενική κατάσταση υγεία του ασθενή ( για παράδειγμα διαβήτης, οστεοπόρωση, κάπνισμα κλπ.).

 

Τι πρέπει να αποφευχθεί πριν την επέμβαση;

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι θα πρέπει να διακοπή η χρήση αντιπηκτικών αγωγών, καθώς και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα. Σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποτυχίας στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Ταυτόχρονα, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάρρωση του ασθενή με υψηλό κίνδυνο για την πρόκληση λοιμώξεων και ψευδάρθρωσης.

 

Ποια είναι η διαδικασία μετά την χειρουργική επέμβαση;

Ο ασθενής μετά την επέμβαση συνήθως λαμβάνει εξιτήριο μετά από 24 ώρες. Αν η επέμβαση που έχει πραγματοποιηθεί αφορά περισσότερους από έναν δίσκο, τότε μπορεί να παραταθεί η νοσηλεία σε 1-2 ημέρες. Έπειτα από περίπου 10 μέρες ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Λίγα λόγια για τον γιατρό

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρήστος Π. Ζαφείρης έχει εξειδικευτεί στη χειρουργική της σπονδυλική στήλης στον Καναδά. Πιο συγκεκριμένα, εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Foothills Medical Centre της Alberta, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα Σπονδυλικής Στήλης (συνδυασμένης Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής) του Καναδά και από τα μεγαλύτερα της Βόρειας Αμερικής (AO Spine North America).