Οσφυϊκή Σπονδυλοδεσία

Τι είναι η θωρακο-οσφυϊκή ή οσφυϊκή σπονδυλοδεσία;

Θωρακο-οσφυϊκή ή οσφυϊκή σπονδυλοδεσία είναι η επέμβαση που έχει ως στόχο την σταθεροποίηση των τμημάτων στην σπονδυλική στήλη ανάλογα την υφιστάμενη παθολογία. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια εμφυτευμάτων (κοχλίες, μεσοσπονδύλια εμφυτεύματα, κλωβοί και άγκιστρα) που έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη σπονδυλοδεσίας.

 

Πώς πραγματοποιείται η θωρακο-οσφυϊκή ή οσφυϊκή σπονδυλοδεσία;

Στην θωρακο-οσφυϊκή ή οσφυϊκή σπονδυλοδεσία ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση. Σε κάθε σπόνδυλο τοποθετούνται κοχλίες και ράβδοι για την σταθεροποίηση και διόρθωση της σπονδυλικής στήλης.

 

Ποια η διαδικασία μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Ο χρόνος πλήρους αποκατάστασής εξαρτάται σημαντικά από την επούλωση του τραύματος, του μυϊκού ιστού, των μοσχευμάτων και την αποσυμπίεση των νευρικών ριζών.

Μετά τη θωρακο-οσφυϊκή σπονδυλοδεσία, ο θεράπωον ιατρός είναι πιθανό να προτείνει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας. Επίσης, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις για ενδυνάμωση του κορμού, κολύμβηση και ασκήσεις ενδυνάμωσης των κάτω άκρων.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι στην θωρακο-οσφυϊκή σπονδυλοδεσία;

Η θωρακο-οσφυϊκή ή οσφυϊκή σπονδυλοδεσία είναι μια από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις όταν πραγματοποιείται επί ορθών ενδείξεων και από έμπειρη χειρουργική ομάδα. Όταν οι δυο αυτές προϋποθέσεις δεν λαμβάνουν χωρά τότε ο κίνδυνος για επιπλοκές αυξάνεται εκθετικά.

Σοβαρές επιπλοκές της σπονδυλοδεσίας είναι οι παρακάτω:

  • Λοίμωξη της περιοχής
  • Κάκωση των νεύρων από τη χειρουργική επέμβαση
  • Κακή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων
  • Πόνος στη περιοχή από την οποία αφαιρέθηκαν τα οστικά μοσχεύματα
  • Ψευδάρθρωση, δηλαδή αποτυχία της οστικής ένωσης μεταξύ των σπονδύλων. Συχνά, εμφανίζεται έντονος πόνος στη σπονδυλική μέση που χειροτερεύει με κάθε κίνηση.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιπλοκές επηρεάζονται από τη συννοσηρότητα του ασθενούς, από λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και από το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι ένας από τους βασικούς λόγους της ψευδάρθρωσης. Φυσικά, η εμπειρία του ιατρού και ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα κάποιας επιπλοκής.

 

Λίγα λόγια για τον ιατρό

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρήστος Π. Ζαφείρης έλαβε την Ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ, με εξειδίκευση στη Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης στον Καναδά. Πιο συγκεκριμένα, εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Foothills Medical Centre της Alberta, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα Σπονδυλικής Στήλης (συνδυασμένης Ορθοπαιδικής και Νευροχειρουργικής) του Καναδά και από τα μεγαλύτερα της Βόρειας Αμερικής (AO Spine North America). Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό Χρήστο Π. Ζαφείρη.