Τι είναι η αυχενική μυελοπάθεια;
Η αυχενική μυελοπάθεια είναι μια εκφυλιστική νόσος, όπου προκαλείται από τη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στην περιοχή του αυχένα και έχει ως συνέπεια ο νωτιαίος μυελός να δυσλειτουργεί. Η αυχενική μυελοπάθεια, μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συμπτώματα από τα άνω και κάτω άκρα.
Στην αυχενική μυελοπάθεια, ο αυχένας έχει υποστεί μια αλληλουχία εκφυλιστικής παθολογίας, όπου περιλαμβάνει:
- Την εμφάνιση οστεοφύτων
- Την υπερτροφία των αρθρώσεων
- Την εμφάνιση ΚΜΔ και πιθανής ασβεστο-στεοποίησης αυτών
- Στην μείωση του εύρους του σπονδυλικού σωλήνα και κατά συνέπεια την πίεση του νωτιαίου μυελού
- Στη στένωση των τρημάτων όπου βρίσκονται οι νευρικές ρίζες
Τα παραπάνω, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αυχενική μυελοπάθεια είναι ένα πολυπαραγοντικό σύνδρομο, που οφείλεται στην πίεση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας;
Τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας αργούν να εμφανιστούν και εξελίσσονται αργά και σταδιακά μέσα σε διάστημα αρκετών μηνών. Τα κύρια τα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:
- Δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα
- Αιμωδίες και αδυναμία στα χέρια – Απώλεια ελέγχου λεπτών κινήσεων
- Δυσκολία στην κίνηση, κυρίως στο περπάτημα. Πολλές φορές, ο ασθενής παρουσιάζει αστάθεια και χάνει την ισορροπία του.
- Διαταραχές στο ουρογεννητικό σύστημα
Ποιες είναι οι αιτίες της αυχενικής μυελοπάθειας;
Κύριες αιτίες που ευθύνονται για την αυχενική μυελοπάθεια είναι οι παρακάτω:
- Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
- Όγκοι
- Αυχενική δισκοκήλη
- Παραμορφώσεις αυχενικής μοίρας -Κύφωση
- Εκφυλιστική νόσο στους σπόνδυλους
- Κάκωση αυχενικής μοίρας ΣΣ
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Συγγενείς διαταραχές που περιλαμβάνουν την ΑΜΣΣ
- Σύνδρομα με οστική συμμετοχή
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αυχενικής μυελοπάθειας;
Η διάγνωση της αυχενικής μυελοπάθειας πραγματοποιείται με τη μαγνητική τομογραφία στην αυχενική μοίρα. Θεωρείται η μόνη έγκυρη εξέταση για την διάγνωση του συνδρόμου.
Ποια είναι η θεραπεία της αυχενικής μυελοπάθειας;
Η μοναδική θεραπεία για την αυχενική μυελοπάθεια είναι η χειρουργική επέμβαση. Μόνο με την χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής θα καταφέρει να δει αποτελέσματα. Οι συντηρητικές θεραπείες, όπως για παράδειγμα φυσικοθεραπεία, δεν μειώνουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ούτε αναστέλλουν την πρόοδο της νόσου. Ανάλογα το στάδιο της νόσου, καθορίζεται και η πρόγνωση ανάλογα την τεχνική και την προσπέλαση.
Κατά την χειρουργική επέμβαση, γίνεται αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού, ενώ με την χρήση διεγχειρητικού νευροφυσιολογικού monitoring/ παρακολούθησης και μικροσκοπίου ελέγχεται η αποσυμπίεση και ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές.
Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν στην επέμβαση της αυχενική μυελοπάθειας;
Είναι αλήθεια ότι μια χειρουργική επέμβαση στον αυχένα είναι τεχνικά απαιτητική. Για τον λόγο αυτό οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιούνται από γιατρούς με εμπειρία με ταυτόχρονη χρήση όλων των βοηθημάτων τεχνολογίας και διεγχειρητικού νευροφυσιολογικού ελέγχου, ώστε να οι επεμβάσεις να είναι ασφαλείς και επιτυχημένες.
Οι επιπλοκές που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι:
- Φλεγμονή στην περιοχή που πραγματοποιείται η επέμβαση
- Αιμορραγία
- Εκφυλισμός των γειτονικών επιπέδων της ΣΣ
- Τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη ή στον νευρικό ιστό
Ποια είναι η διαδικασία μετά τη χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της αυχενικής μυελοπάθειας;
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για 1-2 μέρες. Στη συνέχεια, αφού επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες θα πρέπει να φορέσει αυχενικό κολάρο για τουλάχιστον 30 μέρες. Συνήθως, συστήνεται πρωτόκολλο αποκατάστασης για περίπου 4 με 6 εβδομάδες.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της επέμβασης για την αντιμετώπιση της αυχενικής μυελοπάθειας;
Τα αποτελέσματα της επέμβασης, διαφέρουν σε από ασθενή σε ασθενή. Ανάλογα με το στάδιο της μυελοπάθειας του ασθενούς, μπορεί να γίνει πρόβλεψη της πιθανής βελτίωσης. Η πλειονότητα των ασθενών θα παρατηρήσουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους, ενώ στους υπολοίπους θα υπάρξει αναστολή της επιδείνωσης της νόσου. Ο θεράπων ιατρός, θα δώσει στον ασθενή πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα βελτίωσης του.
Λίγα λόγια για τον ιατρό
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρήστος Π. Ζαφείρης έλαβε την Ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ, με εξειδίκευση στη Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης στον Καναδά. Πιο συγκεκριμένα, εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Foothills Medical Centre της Alberta, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα Σπονδυλικής Στήλης (συνδυασμένης Ορθοπαιδικής και Νευροχειρουργικής) του Καναδά και από τα μεγαλύτερα της Βόρειας Αμερικής (AO Spine North America). Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό Χρήστο Π. Ζαφείρη.